De Naam

Toen de profeet Elia een opvolger aanwees, wierp Elia zijn mantel naar Elisa. De jonge knecht wist wat dit betekende en vroeg wat uitstel. Daarop wilde Elia verder gaan, maar Elisa ging toch mee. De mantel van Elia wordt dus gebruikt om een stuk roeping uit te beelden.

Later als Elia en Elisa samen wandelden, wordt diezelfde mantel gebruikt om op het water van de Jordaan te slaan. En nog weer later valt de mantel van Elia af als hij naar de hemel gaat.

Elisa pakt die mantel op en scheurt zijn eigen kleren in stukken. Vanaf dat moment tooit Elisa zich in de mantel van Elia. Je mag wel zeggen dat deze opmerkelijke roeping nu ook praktijk was geworden. En weer is dat uitgedrukt in die mantel. Ook Elisa slaat met deze mantel op het water van de Jordaan en weer komt er een bijzondere weg voor de profeet van God.

In het nieuwe testament vraagt Paulus om de mantel, die hij in Troas had achtergelaten. Dat was een mantel tegen de kou. Hij had de mantel kennelijk nodig om warm te blijven.

Deze stukjes uit de Bijbel vormen de basis voor de naam van stichting "De Mantel".

De naam "De Mantel" drukt ook uit dat Dato en Hennie geroepen zijn en dat ze ook daadwerkelijk aan die roeping gehoor hebben gegeven, maar dat ze ook een mantel nodig hebben tegen de "kou".

Een passende naam voor een stichting met een heel duidelijk doel, namelijk:

Gij zult mijn getuige zijn. (Handelingen 1 : 8)


De Stichting

Vele jaren hebben Dato en Hennie Steenhuis mogen werken voor de Here Jezus. Na een loopbaan in de commercie en marketing zijn ze, nu ruim 20 jaar geleden, fulltime gaan werken voor hun Heiland in Zijn wijngaard. Zij voelden zich heel duidelijk geroepen om te dienen en hebben baan en alle zekerheden, die daarbij hoorden, opgegeven. Zij wilden, in afhankelijkheid van de Heer, zien wat de Heer zou gaan doen. Onze broeder was zeker van een taak in bijbelstudies en pastoraat en dit werk werd duidelijk gezegend. In de kringen van de "vergadering van gelovigen" werd hun beslissing overgenomen; er werd een brief van aanbeveling naar alle gemeenten gezonden die met "de vergadering" in kontakt stonden. Op grond van die aanbeveling kwamen er gelden binnen vanuit die gemeenten.

Iemand die zo bezig was werd ook weleens een "vrijgestelde" genoemd. Hij of zij hoefde dan geen zorg meer te besteden aan de geldelijke en aardse dingen, maar mocht zich geheel wijden aan het werk van de Heer. Er bestond een "gewoonte" om dit te blijven doen, ook als er in direkte zin niet meer gewerkt zou worden b.v. door ziekte of ouderdom. Ook weduwen van overleden werkers bleven ondersteuning ontvangen. Zo was dat toen.

De laatste jaren is in de "vergadering" echter veel gebeurd en onze broeder en zuster Steenhuis staan midden in de veranderingen. Een flink aantal gemeenten haken, wat ondersteuning betreft, helemaal af, maar gelukkig zijn er ook nog steeds "vergaderingen" en personen die hun liefde en ondersteuning laten blijken.

Over het algemeen wordt er een vergoeding gegeven voor wat er gedaan wordt, maar van een regelmatige ondersteuning is geen sprake meer. Het gevolg daarvan is dat Dato en Hennie zullen moeten doorwerken, ook als door omstandigheden, zoals b.v. ziekte of ouderdom etc., het eigenlijk niet meer gaat.

Door het werk van Dato en Hennie, in afhankelijkheid van de Heer, is er ook in Nijverdal een gemeente ontstaan die de Here zegent. Twee dagen per week mogen en willen ze hun krachten geven aan deze gemeente, terwijl er vanuit deze gemeente ook ondersteuning komt.

Enkele broeders en zusters (in eerste instantie buiten de "vergadering") hebben gemeend in de ontstane leemte, middels ondersteuning, te voorzien. Deze ondersteuning is niet alleen bedoeld voor vandaag, maar ook voor de toekomst. Er is een stichting, genaamd "De Mantel", opgericht om in o.a. dergelijke behoeften te voorzien. Over de mooie naam "De Mantel", leest u in het vervolg van deze folder. De stichting "De Mantel" bestaat uit de volgende personen, die elk een persoonlijke relatie en betrokkenheid hebben bij het werk van de Heer, dus ook voor het werk van Dato en Hennie Steenhuis.

• Jan Diepeveen, Veenendaal (voorzitter);
• Nico van Wakeren, Veenendaal (secretaris);
• Jacob Visscher, Hasselt (penningmeester);

Wij nodigen u van harte uit de nieuwsbrief, voorzien van info-berichten en bijbelstudies, van Dato en Hennie Steenhuis te lezen. Ook vragen wij u voor beiden te bidden. Ze staan midden in de strijd. Wij nemen de vrijmoedigheid u ook te vragen aan hen te denken wat uw gave betreft. Wij weten dat u veel verzoeken tot praktische ondersteuning krijgt en dat deze stichting er één aan toevoegt. Omdat wij de zegen op het werk van onze broeder en zuster hebben mogen ervaren, nemen wij nogmaals de vrijmoedigheid u te vragen mee te doen, opdat die zegen nog verder mag gaan. Wij willen graag dat zij beiden zonder (die) zorgen voor de toekomst, hun werk zullen mogen voortzetten en wij willen als een 'mantel' om hen heen staan.

In Hem verbonden,

Jan de Jong (oud-voorzitter)